Aracın pert olması halinde sigorta şirketinden para alabilmek için kaza anından sonraki 5 iş günü içinde sigorta şirketine giderek kaza hakkında bilgi verilmesi, eksper istenmesi ve bazı belgelerin teslim edilmesi gerekir.

Pert Araç İçin İstenen Evraklar

Pert araç için istenen evraklar şunlardır;

  • Sigorta poliçesi: Poliçenin süresinin dolmamış olması gerekir.
  • Trafik kaza raporu: Kaza tespit tutanağında kazaya karışan araç sahiplerinin imzaları bulunmalıdır.
  • Sürücünün alkol durumunu gösteren belge: Sürücünün alkollü olup olmadığını, alkollü ise bunun derecesini gösteren rapor.
  • Eksper raporu: Araçtaki hasar oranının ne kadar olduğunu, parçaların ve masraflarının değerini gösteren uzman raporu alınmalıdır.
  • Sürücünün ehliyetinin fotokopisi: Kaza anında aracı kullanan kişinin ehliyet fotokopisi belgelere eklenmelidir.
  • Aracın ruhsatının fotokopisi: Araç kimin üzerine kayıtlıysa onun ruhsat fotokopisi gereklidir.
  • Kaza anında araç hasarlı halde iken çekilen fotoğraflar: Aracın farklı açılardan ve kaza anında çekilen fotoğrafları belgelere konulmalıdır. Fotoğrafların net bir şekilde çekilmesi ve hasarlı yerleri tam olarak göstermesi önemlidir.

Perte çıkan araçlar için araç sahibi ve sigorta şirketi karşılıklı anlaşabilir. Bu durumda sigorta şirketi, poliçede belirtilen kasko bedelini aşmamak koşuluyla aracın o andaki piyasa değeri ne ise o miktarı sigortalıya ödeyebilir.

Aracın pert olduktan ve pert raporu çıktıktan sonraki satış ve yasal devir işlemleri için sorumlu kişi araç sahibidir.

PERTE ÇIKAN ARAÇ İŞLEMLERİ NELERDİR?

Pert Araç Bildirimi İçin Gereken Belgeler

Bir aracın pert olması için kaskosu olan aracın yüzde 70 veya daha fazla bir hasara uğraması gerekir. Pert olan araçlarda aracın onarım masrafları sigorta değerine hemen hemen eşittir ya da daha çoktur.

Araç pert işlemleri için bildirim yapılırken sigorta firmaları bir eksper göndererek aracın hasar durumunu tespit ederler. Araçtaki parçaların ve masrafların detaylı bir listesi çıkarılarak parça ve onarım masraflarının tamamı hesaplanır.

Tüm masraflar, aracın kaza anındaki sigorta rayiç değerine karşılık geliyor veya bu değeri aşıyorsa aracın tam hasarlı olduğu kabul edilir.

PERTE ÇIKAN ARACA KASKO NE KADAR ÖDER?

Kasko pert aracın ne kadarını öder? Bir araç perte çıktığında sigorta şirketi, poliçedeki teminat bedelini araç sahibine ödemekle yükümlüdür. Teminat bedeli poliçedeki tutardan daha fazla olamaz ve aracın piyasadaki değeri neyse ona denk gelir.

Eğer sigorta şirketi aracın piyasa değeri kadar araç sahibine ödeme yaparsa aracın yeni sahibi sigorta şirketi olur.

Hasar tespiti yapılması, eksper raporu hazırlanması ve gereken belgelerin teslim edilmesinden itibaren en fazla 10 iş günü içinde tazminat miktarı sigortalıya ödenir.

Eğer araca ilişkin incelemeler sigortalı hasar ihbarı yaptıktan sonraki 3 ay içinde bitmezse, mahkemenin yaptıracağı ön ekspertiz raporuna göre hasar miktarı tespit edilir ve bu miktarın minimum %50’si avans olarak sigortalıya ödenir.

KASKOSUZ ARAÇ PERT OLURSA NE OLUR?

Kaskosu olmayan aracın pert olması halinde karşı taraf, trafik sigortası dahil olmak üzere belli bir limit içinde masrafları karşılamakla yükümlüdür. Karşı tarafın aracı kaskoluysa kalan kısım da mesuliyet sigortası kapsamında karşılanır. Eğer aracın değerinden düşük olursa karşı tarafa dava açılabilir.

SİGORTA PERT ARACA KAÇ GÜNDE ÖDEME YAPAR?

Hasar ihbarı eksiksiz yapıldıysa, hasar için eksper atandıysa ve rapor doğru bir şekilde teslim edildiyse teslim tarihinden sonra en fazla 10 (on) iş günü içinde sigorta ödemesini yapar.

PERT KAYDI OLAN ARAÇ ALINIR MI?

Pert araçların kaskosu yoktur. Bu nedenle büyük risk taşırlar ve tercih edilmezler. Fakat bazı kişiler tadilat masraflarını göze alarak bu araçları alabilirler.

PERT KAYDI OLAN ARAÇ TRAFİĞE NASIL ÇIKAR?

Pert kaydı olan araçların "trafikten çekilmiştir" belgeleri bulunur. Bu belgeyle birlikte kasko şirketine giderek araç tamir ettirilir ve tekrar trafiğe çıkarılır. Ancak yapılan araç sorgulamalarında araç için "ağır hasar kayıtlı" bilgisi çıkar.

Sonuç olarak bir araç pert olduğunda sigorta şirketine, aracın hasar durumu hakkında bilgi veren belgeler teslim edilmelidir. Aracın pert olduğu kesinleştiğinde tespit edilen bedel sigortalıya ödenir.